Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneană se bazează pe alimentele tradiționale pe care oamenii obișnuiau să le consume în țările care se învecinează cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia.

Cercetătorii au remarcat că acești oameni erau excepționali de sănătate și aveau un risc scăzut de afecțiuni cronice.

Deși nu există reguli sau reglementări stricte pentru dieta, aceasta încurajează de obicei fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile, semințele și grăsimile sănătoase pentru inimă și sistem nervos. Alimentele procesate, zahărul adăugat și cerealele rafinate trebuiau restricționate.

Numeroase studii au găsit acum că dieta mediterană poate promova pierderea în greutate și poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului de tip 2 și a mor prematur.

Din acest motiv, dieta mediteraneană este adesea recomandată celor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să se protejeze împotriva bolilor cronice.

Beneficii potențiale :

  • Promovează sănătatea inimii;
  • Sprijină nivelurile sănătoase ale zahărului din sânge;
  • Protejează funcția creierului.

Ce să mănânci?

  • Leguminoase (roșii, broccoli, varza kale, spanac, ceapa, conopida, morcovi, varza de Bruxelles, castraveti, cartofi, cartofi dulci, napi);
  • Fructe (mere, banane, portocale, pere, căpșuni, struguri, curmale, smochine, pepeni, piersici);
  • Nuci, seminte și unturi de nuci (migdale, nuci, nuci de macadamia, alune de padure, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, unt de migdale, unt de arahide);
  • Leguminoase (fasole, mazăre, linte, leguminoase, alune, năut)
  • Cereale integrale (ovăz, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, pâine și paste din grău integral)
  • Pește și fructe de mare (somon, sardine, păstrăv, ton, macrou, creveți, stridii, scoici, crab, scoici)
  • Păsări de curte (pui, rață, curcan)
  • Ouă (ouă de pui, prepeliță și rață)
  • Lactat: brânză, iaurt, lapte
  • Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară, piper
  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado

Ce să eviți?

  • Zahăr adăugat și procesat (zahărul adăugat se găsește în multe alimente, dar mai ales bogat în sifon, bomboane, înghețată, zahăr de masă, sirop și produse de patisserie);
  • Cereale rafinate: pâine albă, paste, tortilla, chipsuri, biscuiți;
  • Grăsimi trans: se găsesc în margarină, alimente prăjite și alte alimente procesate;
  • Uleiuri rafinate: ulei de soia, ulei de canola, ulei de semințe de bumbac, ulei de semințe de struguri;
  • Carne procesată: cârnați procesați, hot-dogs, delicatese, carne de vită
  • Alimente foarte procesate: fast-food, mese convenabile, floricele de porumb la microunde, baton granola

Deși nu există o dietă mediteraneană definită, acest model alimentar este în general bogat în alimente sănătoase din plante și relativ mai scăzute în alimente de origine animală, cu accent pe pește și fructe de mare.

Poți adapta principiile dietei mediteraneene într-un mod care să funcționeze pentru tine.

Dacă nu-ți plac somonul și sardinele, dar pastele din grău integral și uleiul de măsline sunt preferatele tale, începe să-ți construiești mese delicioase, de inspirație mediteraneană, cu alimentele pe care le iubești.

Înapoi la blog