Dieta paleolitică sau „Paleo” urmărește să abordeze bolile secolului 21 prin revizuirea modului în care oamenii au mâncat în timpul erei paleolitice, cu peste 2 milioane de ani în urmă. Susținătorii Paleo afirmă că, deoarece genetica și anatomia noastră s-au schimbat foarte puțin de la epoca de piatră, ar trebui să mă alimenteze disponibile din acea perioadă pentru a promova o sănătate bună.
Obezitatea, bolile de inimă și diabetul: acestea sunt doar câteva dintre condițiile de sănătate pe care susținătorii dietei paleolitice învinuiesc stilul nostru de viață sedentar și modul nostru modern de a mânca, care este plin de zahăr, grăsimi și alimente procesate.
Beneficiile dietei paleo:
- Promovează glicemia sănătoasă;
- Scade presiune sanguină;
- Ajută la gestionarea greutății;
- Echilibrează nivelul colesterolului din sânge;
- Promovează senzația de sațietate;
- Scăderea mortalității de toate cauzele;
- Reduce riscul apariției bolilor de inimă;
- Crește energia.
Ce vei mânânca:
- Carne;
- Pește;
- Ouă;
- Leguminoase (conopidă, broccoli, varza de Bruxelles, cartofi dulci, dovleac, varză, spanac);
- Fructe (mere, fructe de pădure, pepene, struguri, banane, citrice, piersici, prune);
- Nuci, semințe, ierburi, condimente, grăsimi și uleiuri sănătoase.
Evită:
- Alimentele procesate;
- Zahărul procesat;
- Sucurile;
- Cerealele procesate;
- Îndulcitorii artificiali;
- Margarina și grăsimile hidrogenate.
De asemenea, beneficiați de mai multă vitamina A, C și E din alimentele dietei paleo. Acești nutrienți întărind astfel sistemul imunitar ajutând la prevenirea diferitelor boli.
Dieta paleo promovează echilibrul greutății corporale, alături de exercițiile fizice zilnice.