Importanța somnului într-un program de slăbire

Mișcarea și alimentația sunt cu adevărat importante, însă calitatea somnului a fost ignorată cu adevărat. Majoritatea antrenorilor personali omit acest aspect. Poate livrează un plan nutrițional solid și antrenament în direcția scopului, însă 90% dintre aceștia ignoră calitatea somnului.

Vreau să abordăm 6 puncte importante despre cum lipsa somnului ne poate afecta într-un program de slăbire.

1. Lipsa somnului afectează indicele de masă corporală.

IMC-ul - este un instrument de identificare a problemelor de sănătate ce pot apărea la adulți, dar nu este folosit ca instrument de diagnosticare. Lipsa somnului scade secreția de hormon Leptin (hormon responsabil a senzația de sațietate) și crește cea a hormonului Ghrelin (hormon responsabil cu senzația de foame). Studiile spun așa: 2 zile consecutive cu doar 4 ore de somn pe noapte reduce cu 18% secreția de Leptin și crește cu 28% secreția de Ghrelin, ceea ce duce la o senzație puternică de foame. De aici și legătura cu IMC cum nu afectează calitatea somnului sănătatea.

2. Lipsa somnului afectează programul de slăbire

Un articol publicat în Annals of Internal Medicine: studiu pe un grup de persoane ce au aderat la un program de slăbire. Grupul a fost împărțit în două. Grupul ce doarme 5.5 ore și grupul ce doarme 8.5 ore pe noapte. Grupul ce a dormit 5.5 ore pe noapte a avut cu 55% rezultate mai slabe. Problema majoră care apare la grupul cu rezultate scazute nu ar fi încetinirea procesului de slăbire, dar și accelerarea pierderii masei musculare.

3. Somnul și impactul acestuia asupra performanței

A nu dormi suficient duce la afectarea motivatiei unei creste intensitatea din antrenament. Nu este stiinta! Cand nu ai energie, nu esti capabil sa te autodepasesti si daca nu maresti intensitatea nu vei avea rezultate semnificative.

4. Somnul și creativitatea

Când ești obosit abilitatea de a face alegeri este mult mai scăzută. Răbdarea este la limită, iar alegerile nu sunt din cele mai bune. Stresul cauzat din lipsa somnului va creea o poftă a organismului pentru dulce - orice produs pe care îl eviți în perioada de slăbire, atunci când ești obosit, îl vei dori și mai mult.

5. Lipsa somnului poate afecta refacerea (recuperarea) unei accidentări

Când nu te odihnești îndeajuns pot surveni accidentări nedorite. Lipsa somnului afectează calitatea musculară și nivelul de concentrare, astfel ajungând-se la accidentări nedorite.

6. Somnul și sistemul imunitar

Lipsa somnului duce la slăbirea sistemului imunitar și creșterea predispoziției la boli sezoniere. Pentru a menține sistemul imunitar la cote optime, trebuie acordată o atenție sporită somnului și odihnei.

 5 Motive pentru care nu ajungi să dormi îndeajuns:
  1. Prea multă cofeină - poate prea târziu consumată peste zi;
  2. Prea mult stres emoțional;
  3. Prea multe proiecte. Învață să spui NU;
  4. Prea multă lumină artificială sau televizor înainte de culcare;
  5. Dezechilibru alimentar și prea puțin sport.

7 soluții pentru a avea calitatea somnului:

  1. În camera unde dormi sa fie intuneric, TV închis;
  2. Încearcă să menții un orar fix al somnului;
  3. Evită cofeina după ora 16.00;
  4. Fă o listă cu ce ai făcut în următoarea zi înainte de culcare. Te va ajuta să îți limpezești mintea;
  5. Nu consuma alcool seara;
  6. Evita exercițiile seara târziu;
  7. Dacă ai probleme în a adormi atunci încearca tehnici de respirație.
Înapoi la blog