Sodiul este un mineral esențial implicat în multe funcții importante ale corpului, inclusiv funcția celulară, reglarea fluidelor, echilibrul electrolitic și menținerea tensiunii arteriale. Deoarece acest mineral este vital pentru viață, rinichii tăi își reglează strâns nivelurile în funcție de concentrația (osmolaritatea) fluidelor corporale. Profesiile din domeniul sănătății recomandă de obicei aceste diete pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau bolile de inimă. Dietele cu conținut scăzut de sodiu sunt unele dintre cele mai frecvent utilizate diete în spitale. Acest lucru se datorează faptului că cercetările arată că restricționarea sodiului poate ajuta la controlul sau îmbunătățirea anumitor afecțiuni medicale. Ce este dieta hiposodată ? Dieta hiposodică constă în restricționarea consumul de sodiu din sare, dar și din alte alimente pentru îmbunătățirea sănătății. Adoptarea unui stil de viață sănătos bazat pe alimente proaspete (legumele și fructele proaspete au un conținut minim de sodiu iar uneori acesta lipsește cu totul), integrale, reprezintă singurele constrângeri ale dietei hiposodice. OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g de sodiu pe zi (cee ace înseamnă 5 g de sare) și cel puțin, 3,21 g de potasiu pe zi.. Dieta hiposodată este de maxim 1500 mg mai ales pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Beneficiile dietei hiposodate: Ajuta la reducerea riscului de cancer la stomac; Ajuta la reducerea riscului de bolile renale cronice; Reduce starea de balonare; Îmbunătățește sănătatea oaselor; Îmbunătățește funcția rinichilor; Promovează sănătatea creierului; Reduce deshidratarea Reduce migrenele scăderea tensiunii arteriale în cazul pacienților cu hipertensiune. Alimente cu conținut scăzut de sodiu: Legume proaspete și congelate (fără sosuri): verdeață, broccoli, conopidă, ardei etc. Fructe proaspete, congelate sau uscate: fructe de padure, mere, banane, pere etc. Cereale și fasole: fasole uscată, orez brun, farro, quinoa și paste din grâu integral. Carne și carne de pasăre proaspătă sau congelată: pui, curcan, vită sau porc. Pește proaspăt sau congelat: Cod, biban, ton etc. Ouă: ouă întregi și albușuri. Produse lactate: lapte, iaurt, unt nesărat și brânzeturi cu conținut scăzut de sodiu. Pâine și produse de patiserie: pâine integrală, tortilla cu conținut scăzut de sodiu și biscuiți nesărați. Nuci și semințe nesărate: semințe de dovleac, migdale, alune etc. Sodiul este esențial pentru menținerea echilibrului fluidelor din organism și joacă un rol important în funcția nervoasă și musculară. Cu toate acestea, prea mult sodiu alimentar poate duce la hipertensiune arterială și la complicații de sănătate asociate. O dietă săracă în sodiu poate ajuta la gestionarea diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv hipertensiunea arterială și bolile rinichilor și ficatului. Persoanele care doresc să urmeze o dietă săracă în sodiu ar trebui să opteze pentru produse proaspete ori de câte ori este posibil și să aleagă produse cu o etichetă care să ateste că nu conțin sodiu sau că sunt sărace în sodiu.