Infiltratii cu PRP

Terapia PRP reprezintă o procedură medicală eficienta pentru tratamentul afecțiunilor musculo-scheletale, precum: leziuni articulare, tendinoase, ligamentare și musculare.

Ce reprezintă?

Infiltrațiile îmbogățite cu trombocite (RTP – Platelet – Rich Plasma) reprezintă o procedură medicală modernă, ce implică injectarea în zonele afectate de plasma îmbogățită cu trombocite și compuși ce stimulează regenerarea și vindecarea țesutului afectat. Dovedindu-se a fi o procedură foarte eficientă în tratarea afecțiunilor reumatice, aceasta conține factori regenerativi, de creștere și antiinflamatori, care duc la o creștere exponențială a efectului de regenerare și încetinire a deteriorării articulațiilor.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pentru care se folosește?

Pacienții optează pentru infiltrații în genunchi, umar, tendoane,  în afecțiuni articulare care au cauze inflamatoare sau traumatice, ameliorand considerabil simptomatologia si grabind reintoarcerea la viata cotidiana.

Când este recomandată această procedură?

Afecțiuni articulare în stadiu incipient sau moderat, artroză, afecțiuni degenerative la nivelul tendoanelor, tendinite la nivelul umărului, tendinitele genunchiului, tendinoza, rupturile de tendon.

Recuperare rapidă post-operatorie intervenții chirurgicale (sutură de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatori, Bankart, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal etc).

În cazul în care pacientul a suferit un traumatism sportiv sau un accident, reconstrucție ligamente încrucișate.

În general primele rezultate se vor observa la 2-3 săptămâni după infiltrație și continuă până la 6 luni. În funcție de recomandarea medicului, pot fi necesare 2-3 infiltrații la nivelul fiecarei articulații. Este containdicată persoanelor care au infecții, tumori sau metastaze osoase, afecțiuni ale sângelui, anemie severă, coagulopatii, persoanelor cu tratament anticoagulant care nu poate fi întrerupt și femeilor
gravide.

Avantajele procedurii?

Este o procedură minim invazivă, care este ușor de aplicat și nu implică durere.

Timp scăzut de intervenție: aproximativ 30 de minute, procedura: injectare cu dezinfectare atentă a zonei afectate.

Pacientul poate să își continue activitățile cotidiene după procedură, insa fără a depune un efort considerabil in primele 24-48h.

Poate fi administrate si in cazul sportivilor de performanta, care nu pot beneficia de infiltratiile corticosteroide datorita dopping-ului.

Pentru că este vorba despre un tratament autolog (se folosește sângele propriu), nu există posibilitatea de a avea reacții alergice și transmiterea de infecții este scăzută. Pentru primele 48 de ore, tumefactia
şi disconfortul local sunt tipice în zona injectata. Riscurile sunt cele asociate injectării: apariția infecției locale, motiv pentru care se folosesc doar kituri sterile de unică utilizare.

Cum se face?

PRP se poate produce simplu, din cantități mici de sânge periferic, în timp scurt (10 minute sau mai puțin), in cabinetul medicului ortoped.

Se recoltează în regim ambulator într-o eprubetă un volum de 9-12 ml sânge venos, se prepară în decurs de 5-7 minute la centrifuga obtinându-se aproximativ 4-5 ml de plasmă. Volumul de plasmă concentrată rezultat este injectat la locul afecțiunii.

Durata unei ședințe este în medie 20 de minute, fiind nedureroasă și ulterior, pacientul poate să își reia activitățile. Singura recomandare este aceea de a urma un program de fizio- și kinetoterapie pentru îmbunătățirea tonusului muscular și a funcției articulare.