Psihonutriție

Ce este psihonutriția?

Psihonutriția se concentrează pe interacțiunea dintre alimentație și emoții, fiind deosebit de importantă pentru dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea, promovând echilibrul emoțional și fizic. 

La Optimize Body Center, ne dedicăm abordării integrative, pentru că este o realitate faptul că trăim într-un mediu care poate fi de multe ori stresant, obositor, tensionat și nu putem separa corpul de emoții, motiv pentru care se ajunge de multe ori la comportamente alimentare dezechilibrate, impulsive. Cu ajutorul unui plan alimentar personalizat și suport psihonutrițional, noi te ajutăm să modifici aceste tipare și să îți echilibrezi comportamentul alimentar.

Te invităm la o evaluare cu specialistul nostru în nutriție, Ema Mărgineanu, unde vom avea ocazia unei discuții detaliate în care vom aborda concret:

  • Obiceiurile alimentare actuale
  • Starea emoțională și contextul personal
  • Istoricul medical și recomandările de analize medicale
  • Stabilirea obiectivelor.

În urma acestei discuții, te vom ajuta cu un plan de acțiune, însoțit de tehnici pentru gestionarea emoțiilor, informații despre alimentele care susțin sănătatea mentală și fizică în mod individual și vom stabili sesiunile de urmărire pentru monitorizarea progresului și ajustarea planului.

În ce afecțiuni este benefică abordarea unui plan alimentar individual susținut din punct de vedere psihonutrițional?

Psihonutriția investighează legătura între comportamentul alimentar și emoții, felul în care alimentele și nutrienții influențează funcțiile fizice, funcția mentală, starea de spirit și comportamentul, fiind un instrument terapeutic pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mintale, precum și a calității vieții pacienților cu diverse afecțiuni.

  • Sistemul digestiv - gastrită, ulcer, reflux gastroesofagian, alergii alimentare, intoleranțe, boala Crohn, colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, constipație, hemoroizi, fistule, boala celiacă.

  • Sistemul cardiac și cardio-vascular - hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, angină pectorală, inclusiv anemii.

  • Sistemul respirator - bronșite, astm bronșic.

  • Sistemul scheletic și articulațiile - reumatism degenerativ și inflamator, poliartrită reumatoidă, osteoporoză, osteomalacie.

  • Sistemul hepatic și pancreatic - hepatită cronică, steatoză, ciroză, pancreatită, alcoolism.

  • Sistemul reproducător - sindromul ovarelor și sânilor polichistici, infecții și micoze vaginale, infertilitate, fibrom uterin, endometrioză, premenopauză dar și alimentația în timpul sarcinii.

  • Sistemul renal - litiază renală (nisip și pietre), infecții urinare, pielonefrită, insuficiență renală cronică, prostatite, probleme erectile.

  • Tulburări psihice - depresie, anxietate, tulburări de alimentație.

  • Patologii de medicină internă și metabolism - dislipidemie, gută, diabet, obezitate.

  • Boli sistemice, autoimune și endocrinologice - lupus, sclerodermie, vasculite, boala Wegener, tiroidită cronică autoimună Hashimoto, tiroidită acută, tiroidită post-partum, tiroidită Riedel (fibroasă).

Importanța suplimentelor în psihonutriție

Nutriția ține cont de alimente bogate în Omega-3, vitaminele B și D, magneziu, zinc și triptofan dar și antioxidanți care ajută la reducerea simptomelor în cazul diferitelor patologii și la recuperarea stării de bine. Pentru că uneori asimilarea nu este atât de eficientă ca la un organism perfect sănătos, ajutăm corpul cu suplimente nutritive care să ofere cantitățile necesare organismului, în funcție de fiecare patologie și caz concret, pentru îmbunătățirea capacității sale de a susține în mod optim funcțiile afectate, dar și pe cele generale. 

Ca exemplu, suplimentele de Omega-3 sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății mentale, asupra somnului și reducerii simptomelor de depresie și anxietate. De asemenea, probioticele îmbunătățesc sănătatea intestinală și, în combinație cu o nutriție care include grupe alimentare adecvate, putem potența efectul acestora. Carențele de vitamine sau minerale pot cauza o multitudine de efecte asupra corpului sau minții, iar nutriția stabilită cu intenție și suport psihonutrițional poate remedia multe dintre aceste dezechilibre.

De ce este benefic să ai un plan alimentar personalizat și susținut din punct de vedere psihonutrițional?

Corpul nostru are capacitatea de a se ajuta în procesele de vindecare. Dacă este alimentat în mod corect și complet potrivit nevoilor sale, îl ajutăm să își susțină procesele sale de vindecare și regenerare într-un mod mai eficient. Procesul de psihonutriție ajută la dezrădăcinarea unor tipare de comportament nocive corpului și care, fără să ne dăm seama, ajung să contribuie la dobândirea unor afecțiuni din cauza dezechilibrelor cauzate de mâncatul emoțional.

  • Recuperare și prevenție - un plan alimentar personalizat adecvat aduce un aport corect de energie și nutrienți care vor accelera procesul de recuperare.

  • Îmbunătățirea stării de spirit -  alimentație corectă are un impact pozitiv asupra stării de spirit și contribuie la reducerea simptomelor diferitelor afecțiuni.

  • Optimizarea funcției cognitive - nutrienții esențiali susțin funcția cognitivă, îmbunătățind memoria, concentrarea și rezistența la provocările pe care simptomatologia unor afecțiuni le poate aduce.

De ce nu trebuie amânată decizia asupra abordării psihonutriționale?

Tipare emoționale moștenite și obiceiurile alimentare create în copilărie definesc stilul de viață al adultului. În momentele în care individul ajunge în contexte tensionate, într-un stil de viață stresant sau într-o perioadă încărcată, mintea se întoarce către aceste tipare și către obiceiurile alimentare care ajung să creeze dezechilibre fizice, ponderale, emoționale, hormonale. 

Aceste dezechilibre creează un teren favorabil afecțiunilor și, netratarea cauzei, în speță comportamentul alimentar nociv, poate duce tocmai la apariția acestor boli. Psihonutriția adresează direct cauza și merge la rădăcina problemei de alimentație, pentru a evita un rău temporar sau permanent adus organismului. 

Suntem aici să ajutăm în mod țintit, informat și dedicat!

Telefon

0747 141 141

Email

optimizebodycenter@gmail.com

Adresă: Strada Gheorghe Matac 33-35, etaj 5, 020341 București B, Romania