Infiltrații Epidurale Corticosteroide

Infiltrații coloană - Infiltrații spinale

Infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi fac parte din categoria infiltrațiilor în coloană sau infiltrații spinale și sunt utilizate pentru diferite patologii ale coloanei lombare, precum și managementul nonchirurgical al radiculopatiilor. Prezentăm mai jos procedura în sine, beneficiile și  limitările pentru această procedură în cadrul Clinicii Optimize Body Center. Este infiltrația cu corticosteroizi epidurală potrivită pentru afecțiunea ta?

Ce sunt corticosteroizii?

Corticosteroizii sunt un tip de medicament antiinflamator care poate fi utilizat în numeroase afecțiuni. Aceștia sunt, de fapt, o versiune de hormoni produși în mod natural de către glandele suprarenale, două glande mici care se găsesc pe partea superioară a rinichilor. Corticosteroizii sunt folosiți de cele mai multe ori pentru a reduce inflamația și pentru a reduce activitatea sistemului imunitar. Inflamația este un proces în care celulele albe din sânge și substanțele chimice naturale ale organismului pot proteja împotriva infecțiilor, a virușilor și bacteriilor. În anumite afecțiuni, sistemul imunitar nu funcționează corect și provoacă inflamații dureroase și chiar leziuni articulare. Corticosteroizii reduc producția acestor substanțe chimice ale corpului.

Ce sunt infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi?

Infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi sunt o procedură medicală minim invazivă și presupune injectarea unui anestezic local combinat cu un antiinflamator cu eliberare prelungită, direct în spațiul epidural. Practic, presupune injectarea unei substanțe cu rol antiinflamator în coloana vertebrală. Injectarea se face în vecinătatea rădăcinii nervoase afectate, ajutând la controlul inflamației și al durerii de la nivelul unuia sau mai multor segmente vertebrale. Această infiltrație este recomandată dacă restul metodelor nu au avut eficiența dorită - tratament oral antiinflamator și analgezic, fizioterapie, kinetoterapie sau alte forme de recuperare medicală și precede intervenția chirugicală, în cazul unui răspuns slab la infiltrația spinală.

Programează o consultație cu medicul specialist ortoped

Efectul infiltrațiilor epidurale corticoisteroidiene

 • Procesul antiinflamator se inițiază la scurt timp după procedură
 • Infiltrația se concentrează la nivelul structurii țintă și nu se distribuie în tot corpul, ceea ce limitează efectele adverse sistemice
 • Reducerea consumului de medicamente analgezice sau antiinflamatoare
 • Ameliorarea durerii pacientului - efect analgezic
 • Reducerea rigidității locale
 • Posibilitatea continuării sau reluării fizioterapiei și kinetoterapiei
 • Amânarea operației.

De ce nu trebuie amânate infiltrațiile intraarticulare?

De multe ori, pacientul își administrează singur analgezice sau antiinflamatoare o perioadă de timp până când durerea îl trimite către doctor. Se întâmplă frecvent ca pacientul să ajungă la medic tardiv, atunci când afecțiunea de care suferă s-a cronicizat deja, prin urmare se află într-un stadiu avansat. Acest lucru limitează beneficiile infiltrațiilor sau se impune intervenția chirugicală. 

Este foarte util ca atunci când se observă primele semne și simptome, pacientul să se adreseze medicului ortoped. În stadii incipiente sau moderate de boală, avantajele infiltrațiilor sunt puternic resimțite, iar pacientul se poate bucura o perioadă mult mai lungă de efectul benefic al acestora.

Cât de des poți face infiltrații articulare cu corticosteroizi?

Cercetările efectuate indică rezultate în general favorabile. Între 70-90% dintre pacienți au o îmbunătățire considerabilă a nivelului durerii, care se poate menține de la două săptămâni, până la 1-2 ani. Dacă după prima administrare, răspunsul este unul bun, următoarea administrare poate fi făcută atunci când efectul primeia scade. Tipic, se pot administra până la 3 infiltrații pe an.

 • Stenoză spinală

  Stenoza de canal vertebral este o îngustare a unuia sau a mai multor spații din canalul vertebral. Această afecțiune impactează calitatea vieții prin dureri de spate și picioare, îndeosebi la mers.

 • Hernia de disc

  O hernie de disc apare în momentul în care o parte a nucleului gelatinos al coloanei iese printr-o fisură produsă în inelul fibros al acesteia. Intrând în contact cu un nerv spinal, apar pe rând iritația, inflamația și durerea.

 • Spondilolisteza

  Este o alunecare anterioară a unei vertebre, schimbându-și poziția inițială în aliniamentul celorlalte vertebre.

 • Sciatica

  Afecțiune ce provoacă dureri în zona lombară, zona feselor și a coapselor, însoțită de o senzație de arsură. 

 • Boala degenerativă a discului

  Apare la îmbătrânirea sau degradarea discului intervertebral, problemă ce provoacă un colaps pentru spațiul discal, ruperea inelului ți creșterea osteofitelor (pinteni osoși).

Limitările infiltrațiilor cu corticosteroizi:

 • Alergie la una dintre substanțe
 • Femei însărcinate sau care alăptează
 • Adolescenți sau copii
 • Pacienți cu infecții sau febră 
 • Cancer
Programează o consultație cu medicul specialist ortoped

De ce Clinica Optimize Body Center?

Din multitudinea de clinici și centre, este uneori dificil să ne găsim criteriile de selecție, iar dacă uneori proximitatea este factorul decisiv, alteori pacienții realizează că sunt lucruri mai importante care ar trebui să influențeze. De aceea, preocuparea noastră este îndreptată către calitatea actului medical, motiv pentru care la Optimize:

 • Veți fi consultat de unul dintre cei mai buni medici specialiști ortopezi - Dr. Valentin Hiohi, despre care puteți citi aici.
 • Veți lucra cu cei mai buni specialiști, specializați și dedicați
 • Veți avea un reprezentant desemnat și veți putea ține legătura pentru orice nelămuriri
 • Puteți potența efectul infiltrațiilor cu fizioterapie și kinetoterapie în aceeași locați 
 • Ședințele noastre de recuperare medicală de orice tip sunt ședințe individuale
 • Ne preocupă bunăstarea pacientului și ne dorim să ne concentrăm 100% pe atingerea obiectivelor, motiv pentru care nu facem programe de grup, ci doar individual
 • Menținem tarifele neschimbate pe durate cât mai lungi
 • Facilități exterioare - parcare, transport în comun de subteran/suprafață

Prețuri și tarife

Telefon

0747 141 141

Email

optimizebodycenter@gmail.com

Adresă: Strada Gheorghe Matac 33-35, etaj 5, 020341 București B, Romania