Luxația umărului este un traumatism foarte sever și des întâlnit. Afecțiunea produce rupturi de ligamente și dislocări de capete osoase cu pierderea contactului parțial sau total a oaselor din regiunea scapulo-humerală
Simptome:
- Un umăr vizibil deformat sau deplasat
- Umflare sau vânătăi
- Durere intensă
- Incapacitatea de a mișca articulația
Luxația umărului poate provoca, de asemenea, amorțeală, paralizii, slăbiciune sau furnicături în apropierea rănii, cum ar fi în gât sau în josul brațului. Mușchii umărului pot avea spasme, ceea ce poate crește durerea.
Cauze:
- Leziuni sportive. Luxația umărului este o leziune comună în sporturile de contact, cum ar fi fotbalul și hocheiul. De asemenea, este obișnuită în sporturile care ar putea implica căderi, cum ar fi schiul alpin, gimnastica și voleiul.
- O lovitură puternică la umăr în timpul unui accident poate provoca dislocarea.
- Căderea de la înalțime;
- Răsucire bruscă ce forțează excesiv umărul.
Articulația umărului este cea mai frecventă articulație luxată a corpului. Deoarece se mișcă în mai multe direcții, umărul se poate luxa înainte, înapoi sau în jos. Se poate luxa complet sau parțial.
Cele mai multe luxații apar prin partea din față a umărului. Ligamentele (țesutul care unește oasele) ale umărului pot fi întinse sau rupte, deseori agravând luxația.
Pentru a preveni dislocarea umărului:
- Evită căderile și alte răni la umăr;
- Poartă echipament de protecție atunci când practici sporturi de contact;
- Practică exerciții regulate pentru a menține forța și flexibilitatea articulațiilor și mușchilor;
- Exersează rotația umerilor la 0°;
- Exersează rotația umerilor la 90°.
A avea o articulație a umărului dislocată poate crește riscul unor viitoare luxații ale umărului afectând și cervicalul. Pentru a evita o recidivă, continuați să faceți exercițiile de forță și stabilitate prescrise pentru accidentare.