Este important și vreau să abordez genuflexiunile.
Este unul dintre cele mai folosite exerciții din sala de fitness (poate chiar cel mai folosit). Existfoarte multe opinii despre execuția corectă a acestui exercițiu. Marea dilemă a pieții esti dacă genuflexiunea se face până jos sau până la jumătate, însă nimeni nu ține cont de celelalte aspecte care duc la execuția unei genuflexiuni până jos. Majoritatea discuțiilor se opresc în dreptul genunchilor însă aș vrea să aduc în acest articol câteva aspect importante.
Așadar:
- Zona lombară. Cât de rigid ești în zona lombară? Stai într-un picior, celalalt ridică-l ușor până la linia bazinului cu genunchiul îndoit. Observă zona lombară…dacă zona lombară își schimbă poziția și se curbează atunci înseamnă că trebuie să lucrezi pe flexibilizarea acestei zone înainte de a face o genuflexiune până jos.
- Care este tehnica corectă de execuție? Picioarele depărtate la o distantă egală cu distanța dintre umeri. Vârfurile ușor orientate către exterior. Apleci trunchiul către înainte în timp ce bazinul încearcă să simuleze un așezat pe scaun. În tot acest timp genunchii trebuie să păstreze linia vârfului (adică orientate ușor către exterior). De ce? Pentru că atunci când forțezi menținerea genunchilor la exterior vei activa fesierii!
- Ce legătură au fesierii? Păi….atunci când vei trece la treabă serioasă și vei încarca o bară și o vei așeza pe trapez cu siguranță vei avea nevoie de ajutor din partea fesierilor pentru a evolua și a ajunge la a ridica kilograme multe. Printre altele…..nu vrei să ai fesieri frumoși?
- Cum respirăm? Păi pe coborâre inspiri și tragi aer puternic în piept. Când te ridici expiri cu putere și încerci să ajungi la poziția inițială însă cu fesierii puternic încordați. De ce?
- Fesierii încordați nu pentru a lucra fesierii ci pentru a aduce pelvisul în zona neutră și a mentine toată greutatea pe trunchiul tău care prin încordarea fesierilor și a abdomenului actvezi baza trunchiului: podeaua pelviană, pătratul lombar, multifidus, oblicii interni și mușchii diafragmei. Astfel greutatea de pe trapez este susținută de către acest pachet de mușchi și preia riscul de a te accidenta la coloana sau alte zone. DA! Așase protejează coloana.
Toate acestea fiind spuse vă urez spor la mișcare. Urmează pașii și nu vei suferi accidentări!