Osteoporoza

Masa osoasă maximă este atinsă undeva pe la vârsta de 25 de ani. În acest moment rata de construcție versus pierderea osoasă este egală pentru încă 10 ani. După 35 de ani, masa osoasă se pierde cu 0.5-1% pe an. Menopauza, undeva la 50 de ani accelerează procesul în cazul femeilor cu 3-5% pe an pentru 5-7 ani la rând. 

De aici și predispoziția apariției osteoporozei este mai mare la femei decât la barbații. Femeile care fumeaza, consuma alcool sau iau steroizi sunt predispuse și mai mult.

Efectele psihologice sunt mari deoarece de obicei, oamenii nu știu că au așa ceva până în momentul când au un accident soldat cu ruperea unui os. Aceste momente au un impact major asupra psihicului și aduce cu dânsul frica de căzătură, depresia, anxietatea și durerea din cauza fracturilor dese.

Studiile observaționale au arătat că un stil de viață activ din punct de vedere fizic este asociat cu o scădere de 30% până la 50% a fracturilor vertebrale sau de șold, iar o meta-analiză recentă care a determinat efectele exercițiului asupra incidenței fracturilor a confirmat în continuare aceste rezultate.

Persoanele cu osteoporoză existentă pot beneficia și de exerciții fizice. Acest lucru se datorează faptului că un stil de viață sedentar (mișcare exercițiu) încurajează pierderea masei osoase. Exercițiile fizice regulate pot reduce rata pierderii osoase. 

O dietă nutritivă care include alimente bogate în calciu și exerciții fizice regulate de-a lungul vieții unei persoane (inclusiv în timpul copilăriei și adolescenței) va reduce riscul de osteoporoză în anii următori.

Beneficiile exercitiilor

De obicei exercițiile trebuie să fie în zona de prevenție. Antrenamentele cu greutăți pot încetini procesul de pierdere a densității osoase, chiar stopa osteoporoza. Mersul undeva între 4-8 km pe săptămână ajută enorm. Sesiunile de stretching pot ajuta articulația cee ce va aduce protecție împortiva accidentărilor.

Linii generale

Regim alimentar bogat în calciu si vitamina D, împreună cu stimularea controlată a oaselor. Stimularea trebuie sa fie de-a lungul arborelui osos și nu sub formă de forfecare deasupra osului.

Antrenament cu greutăți 2 pe saptamana/ 1-2 serii/ 8-10 repetări greutăți mici spre mediu.

Cardiovascular – exercitii ce NU au impact ca alergarea sau săriturile. Căratul de greutăți se încurajează în procesul de mers pentru a îngreuna și a pune la treabă activitatea cardiovasculară.

Precauții

Dat fiind faptul că sunt predispusi la fracturi se recomanda atenție la a nu își pierde echilibru și să cadă.

Sfat:

Exercițiile fizice regulate sunt o parte esențială a oricărui program de tratament al osteoporozei. Consultați-vă medicul înainte de a începe un nou program de exerciții. 

Kinetoterapeuții și alți profesioniști în exerciții vă pot oferi îndrumări de specialitate.

Începeți întotdeauna programul de exerciții la un nivel scăzut și progresați încet. Exercițiile care sunt prea viguroase și prea rapide vă pot crește riscul de rănire, inclusiv fracturi. 

De asemenea, consultați-vă medicul sau un dietetician despre modalități de a crește cantitatea de calciu, vitamina D și alți nutrienți importanți din dieta dumneavoastră. Ei vă pot sfătui să utilizați suplimente.

Evitați fumatul și alcoolul în exces, care sunt dăunătoare pentru oase.

Back to blog